„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Финскинг БНБ:
EUR 0.00000
USD

Еди Айкау - легендарният сърфист, който е спасил над 500 живота

24.06.2021 | 16:04
1158 четения
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Легендарният сърфист и спасител Еди Айкау е спасил стотици животи на плажовете в Хавай – през 60-те и 70-те години. В крайна сметка обаче той се оказва в нужда да бъде спасен. През повече от десетилетие бди над плажовете в залива Уаймеа в Хавай. През всичките си години на спасителната кула е извършил над 500 спасявания, без да загуби човешки живот. Разбираме повече от Scatter.bg.

Но съдбата може да е много коварна и в крайна сметка той намира края на живота си именно във водата, имайки нужда да бъде спасен

Роден е на 4 май 1946 година в Калуи, Хавай. Започва да сърфира като много малък. След като научава основите на спорта се премества със семейството си в Оаху – на 13 години. Три години по-късно напуска училище и започва да работи във фабрика за консервиране на ананаси. Използва парите от заплатата си, за да купи собствена дъска. Фокусира се изцяло върху сърфирането. Направи си акаунт в Tsars (Царс) казино и се фокусирай над успеха.

Advertisement:
Advertisement:

През 1967 става първият официален спасител на Уаймеа. Създава си име много бързо. Бори се с огромни вълни и влиза във води, в които никой друг не би посмял, дори за да спаси човешки живот.

Благодарение на Айкау и неговия брат и колега Клайд, нито един човек не се е удавил в целия залив, по време на периода, в който е работил там. Повечето официални данни след анализ показват, че той е спасил поне 500 души. Брат му Клайд обаче е категоричен, че спасил хиляди животи.

През цялото време продължава да се състезава в сърфа и печели много отличия. Постига 12-то място в световната ранглиста. Печели първо място на шампионата през 1977 година в Каханамоку.

Следващата година обаче всичко се преобръща

През 1978 е поканен да участва в 30-дневно плаване с голямо кану, на разстояние от 2500 мили. Маршрутът преминава през стар полинезийски път за миграция между Хавай и Таити. Групата е успяла да премине успешно по същия път две години по-рано. Граби късмета си в свои ръце с Tsars регистрация.

На 16 март тръгват от Магическия остров, Оаху. Малко след това кануто протича. Влизат в буря и в крайна сметка не успяват да се преборят с него. Айкау, бивайки спасител, опитва да плува с борда си към остров Ланай, за да търси помощ. Първо премахва спасителната си жилетка, защото му пречи да гребе. Малко след това самолет вижда останалите хора и дава сигнал към бреговата охрана на САЩ, която ги спасява.

Еди Айкау изчезва в океана. Провежда се най-голямото въздушно-морско издирване в историята на Хавай, но от него не намират и следа.

В днешни дни той е запомнен и е оставил наследство. Има голям турнир по сърф в негова памет. Състезанието не се провежда всяка година, защото се търсят точно определени и предизвикателни условия във водата. Проведени са общо девет тура.

Етикети:
Advertisement:
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Прочети още