„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Финскинг БНБ:
EUR 0.00000
USD

За първи път! Мълчаливо хоро в знак на протест се изви в Пловдив! ВИДЕО!

07.09.2016 | 18:14
4235 четения
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Пловдив се разписа в съвременната българска история с единственото си досега тихо хоро след Освобождението от османско робство.

Advertisement:
Advertisement:

На централния площад пловдивчани и гости на града тропнаха право хоро без никаква музика. Това беше своеобразен протест срещу нелепото решение на  Пловдивска община хорото да не се провежда в Цар Симеоновата градина, защото било прекалено шумно и пречило на хората.

От marica.bg отбелязва, че това е традиция от цяла година и половина и нито дъжд, нито сняг, нито пек са я отменяли. Но на 01 септември Стоян Станковски, организатор на инициативата, е бил привикан от  Георги Маринов, заместник- кмет по обществен ред и сигурност, който го е уведомил, че хорото не може да се провежда повече.

От Общината обяснили, че са получени оплаквания от живущи в района от силната музика.  Като оправдание от Общината си послужили с промените в Наредба № 1 от месец февруари 2016г., които забраняват уличните музиканти да използват усилватели в централната градска част.

В подкрепа на този протест в Пловдив откликнаха хора от няколко големи града в страната. Участниците в подобна инициатива в София казаха, че всяка неделя пред Народния театър има хоро и  никога не се е налагало да искат разрешение от общината, както и никога не им е било забранявано да играят.

А пловдивска юристка се е ангажирала с обжалването на решението безвъзмездно.

© marica.bg
Advertisement:
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Прочети още