„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Финскинг БНБ:
EUR 0.00000
USD

ВНИМАНИЕ! Новите глоби за нередовни пътници в София се оказаха незаконни! Вижте си правата!!!

03.06.2016 | 18:32
7912 четения
157 споделяния
Facebook Share Twitter Share

След големия скандал и дългите дебати и протести, свързани с увеличението на цената на билета за градски транспорт в София, се намери смел адвокат, който остро разкритикува наредбата за увеличение на цената на превоза и съответно глобите за нередони пътници.

Advertisement:
Advertisement:

Адвокат Валентина Каменарска приведе като аргументи множество закони, които доказват, че предвидените глоби от 40 лв. за пътник без билет и акт за неплатена глобата от 200 лв., са в разрез със закона, предават колегите от sofia.topnovini.bg. Ето какво трябва да знаем, за да търсим правата си като пътници в градския транспорт в столицата.

1.       Според закона максималната сума като глоба за нередовен пътник може да е 10лв.

2.       Само кметът- Йорданка Фандъкова може да издава наказателни актове, но тя едва ли ще се заеме точно с тази задача..

3.       Непълнолетните не подлежат на тази санкция. Те трябва да се порицаят „обществено“

4.       Полицията не трябва да се наема от частни дружества.

5.       Незаконно е полицаите да придружават контрольорите и да изземват техните функции.

6.       Полицията може да задържа гражданин единствено, ако е нападнал контрольора или предсвтавлява заплаха за обществения ред, но не и когато е отказал да си плати глобата, за това че не е имал билетче или карта за пътуване.

7.       Вашият подпис под акта за нередовен пътник не означава съгласие с постановеното, а че сте запозната със съставянето на такъв и, че той се издава в два екземпляра.

Съблюдавайте за спазване на Вашите права така усърдно, както контрольорите проверяват истинността на дупките върху билетчетата Ви.

Никой няма правото да нарушава закона, но и няма право да нарушава правата на свободните граждани.

 

© sofia.topnovini.bg
Advertisement:
157 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Прочети още