„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Финскинг БНБ:
EUR 0.00000
USD

Приспивна песничка в учебник по литература предизвика жесток скандал!

20.08.2015 | 11:18
2305 четения
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Десетки родители изреваха в ефира на Нова ТВ срещу публикуваната в учебник за 5-ти клас приспивна песничка, която се казва "Плесничка".

Advertisement:
Advertisement:

Въпросната приспивна песничка е публикувана в учебника по литература за 5 клас, а самото стихотворение е написано от Янаки Петров. В нея се обяснява, общо взето, как децата, които не искат да заспиват вечер и до късно задават въпроси ги грози "плесничка", която се крие винаги в "татковия джоб". Именно заради скандалния текст на песничката изригнаха и родителите на повечето петокласници у нас. Според тях, текста на "Плесничка" легитимира домашното насилие над децата и едва ли не обяснява на децата, че плесничките от татко са нещо напълно нормално. А освен това, според родителите, децата никога не биха разбрали, че трябва да кажат, ако в дома си са жертва на домашно насилие, след като в учебника им има песничка, която оправдава "татковите плеснички" и представя шамарите на татко като нещо напълно нормално.

Не на това мнение е авторката на учебника, в който е поместена песничката, обаче. Според нея, родителите са изкарали тези си разбирания за песничката от контекста, а всъщност идеята на песничката е да предизвика дискусии по време на час и децата да бъдат подтикнати да говорят за насилието в дома си или, ако са жертва на някакъв тормоз, под каквато ѝ да било форма. А заместник-министърът на образованието-Ваня Кастрева е на мнение, че песничката не цели да легитимира насилието над децата, а да научи малчуганите да правят разлика между добро и зло, и че когато направят нещо лошо трябва да си понесат последствията, предадоха колегите от ПИК.

© pik.bg
Advertisement:
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Прочети още