„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Финскинг БНБ:
EUR 0.00000
USD

Поредната пенсионна реформа! Работоспособните инвалиди вече няма да получават пенсия!

16.07.2015 | 17:35
11255 четения
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Поредната, нова реформа в социалната система на страна е вече ясна, съобщи социалният министър Ивайло Калфин. За официалното представяне на новите промени ще трябва да почакаме до есента. Ясно е, обаче че те ще засягат инвалидите, които са в работоспособна възраст и с увреждане, въпреки което могат да работят.

Advertisement:
Advertisement:

Идеята на поредната социална реформа е тези хора да ходят на работа, а не да получават инвалидна пенсия, съобщават от сайта economic.bg! Към момента, инвалидна пенсия се отпуска на базата на решение от Трудово – експертна лекарска комисия. Размера на месечната помощ, обаче се определя само на базата на процента на инвалидност, независимо дали човека продължава да работи.

Според министър Калфин, промените ще дадат възможност на много хора да работят, вместо да разчитат само на една малка пенсия. Така ще се повиши заетостта, а спестените средства държавата ще насочи към насърчаване на работодателите да вземат на работа хора с увреждания. Министърът побърза да успокои всички, че тези промени няма да изключат плащанията за всякакви помощни средства, от които инвалидите имат належаща нужда.

Промените са взаимствани от система, която години наред работи успешно в Германия. Там, хората с увреждания ходят на работа, а колкото по-голяма става заплатата им, толкова по-малки стават помощите от държавата за тях.

Промени ще има и във функциите на Трудово – експертната лекарска комисия. Тя вече няма да прави оценка на работоспособността на хората, а само ще оценява заболяванията им. Оценяването вече ще става от специална, медико-социална комисия към Националният осигурителен институт. От там ще трябва да оценяват индивидуалните потребности на всеки с увреждания, заболяването му, както и какви са работните му възможности. После, ще се търсят варианти инвалидите да се преквалифицират и да се включат активно в работният процес.

Министър Калфин обясни поредната реформа, с факта, че въпреки уврежданията си, много от инвалидите у нас могат пълноценно да извършват определен тип работа и този шанс не е редно да им се отнема!

 

© economic.bg
Advertisement:
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Прочети още