„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Финскинг БНБ:
EUR 0.00000
USD

Изненада! Български хан се появи в Италия! Защо? Вижте тук!

08.06.2016 | 18:11
3301 четения
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Български хан се появи в Италия!

Advertisement:
Advertisement:

Колкото и странно да звучи, в италианския град Челле ди Булгериате се очаква да бъде открит паметник на български хан. Братът на хан Аспарух- Алцек, ще бъде увековечен с 2,20-метрова бронзова статуя, разбрахме от blitz.bg.

Скулптурата е изработена от Дишко Дишков със съдействието на доц. Николай Нинов. За автентичния вид на хана е помогнал художникът-историк Александър Вълков. Постаментът тежи около 3-4 тона. Информационна табела ще разказва историята на прабългарския владетел. Кан Алцек- четвъртият син на хан Кубрат, се преселва в Италия с част от народа си и сключва мирен договор с краля на лангобардите Гримуалд, който го признава за съюзник.

Българите стават лоялни и коректни федерати и постепенно се асимилират. Името на градчето в буквален превод означава "Българските килии", заради легендата, че тук е съществувал манастир с български монаси. Жителите на Челле ди Булгериа все още имат съзнанието, че са потомствени българи, въпреки че не знаят български. Те са горди с българския си произход и мнозина имат фамилии Булгарини, Булгарели, Булгаручи, Булгаро. Такова име има и на един от големите парфюмерийни  производители.

© blitz.bg
Advertisement:
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Прочети още