„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Финскинг БНБ:
EUR 0.00000
USD

Интелигентна нация! Наши учени с принос за допълването на Менделеевата таблица!

18.10.2016 | 15:11
4073 четения
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

След фурора относно българският учен в Бостън, който направи епохално откритие за рака, дойде и новината за активноточастие на български учени в добавянето на 4 нови химични елемента към Менделеевата таблица, информира Блиц.

Advertisement:
Advertisement:

Инж. Стойчо Илиев и Румяна Калпакчиева участват в екипа изследователи, регистрирали откритието. Четирите елемента са синтезирани в лабораторни уловия. Те са видими само за части от секундата, след което се разпадат.

Сътрудничеството на  Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и Обединения институт за ядрени изследвания е било ползвотворно през годините и предстои издаване на сборник по случай 60 години от основаването на ОИЯИ.

Двата института си сътрудничат в увеличаването на научните достижения на страната. През 2010 година станахме свидетели на това какв наши физици участваха в откриването на нова частица.

Българските учени имат неподозиран потенциал, но финансирането на изследванията им е намалено  до минимум, а това оказва въздействие и върху качеството на работата им.

© blitz.bg
Advertisement:
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Прочети още