„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Финскинг БНБ:
EUR 0.00000
USD

Доказано! На по-уверените хора им вярват повече!

23.01.2016 | 17:48
9709 четения
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Има хора, които са изявени лидери независимо дали става дума за работното място или за приятелския кръг. Точно те имат огромно влияние върху околните, независимо дали става дума за колеги или приятели. Защо, обаче се получава така?

Advertisement:
Advertisement:

Според теорията за повишаване на статуса ключът към лидерската позиция се крие в увереното, дори властното поведение! Именно това кара хората да възприемат даден човек, като компетентен.

Екип от учени решава да провери тази теория на практика. Те събират отбори, състоящи се от по 4 човека, който никога преди това не са се срещали. Всеки отбор трябва да реши максимално количество математически задачи, като е обявено, че групата победител, решила най-много задачи ще получи парична награда. Преди старта на експеримента, всеки от включилите се в него е трябвало сам да оцени своята увереност. А, след неговия край участниците са оценявали математическите способности на останалите от своята група.

Крайното заключение от експеримента е в пълна подкрепа на теорията за повишаване на статуса – по-уверение хора са били възприемани, като по-добри математици, независимо дали в действителност са такива! Нещо повече – дори, когато учените са информирали хората, че отговорите на уверените са грешни, това почти не е оказало влияние върху впечатлението за тяхната компетентност, разкриват от obekti.bg.

Как действа увереността? Според учените уверените в себе си хора, един вид хипнотизират околните. Затова, слушателите им са склонни да пренебрегват неточностите в техните изказвания. Изключителната вяра в себе си има способността да пленява и вдъхновява хората!

 

© obekti.bg
Advertisement:
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share

Прочети още